Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.05.2008 11:51 - Откриха защо качваме килограми след отслабване
Автор: mladen4y Категория: Други   
Прочетен: 688 Коментари: 0 Гласове:
0



 
Откриха защо качваме килограми след отслабване
Образуването на нови мастни клетки става през целия живот на човека и независимо от теглото му - в обем 10% годишно, като общото количество на клетките както и слабите, и при пълните остава непроменено 19.05.2008

imageУчени от Каролинския институт в Стокхолм получиха нови данни за механизмите на регулиране на обмяната в мастните тъкани.

Те твърдят, че в човешкия организъм тече непрекъснат процес на образуване и разпад на мастни клетки. При хората с наднормено тегло се образуват повече клетки, отколкото при тези с нормално.

Изследването на шведските учени показва, че образуването на нови мастни клетки става през целия живот на човека и независимо от теглото му - в обем 10% годишно, а в същото време общото количество на клетките както при слабите, така и при пълните остава непроменено.

"Тази цифра е постоянна, тъй като ежегодно 10% от мастните клетки в организма умират. С други думи, образуването на нови клетки е балансирано за сметка на разпада на старите", заяви ръководителят на изследването професор Петер Арнер.

По време на експериментите шведските медици са разработили редица нови методи на изследвания. Използвайки радиоактивни маркери за клетъчната ДНК, те са успели да определят възрастта на клетките и да установят връзката между размера й и общото количество на мастни тъкани при голям брой хора с различно тегло.

Изследването е показало, че скоростта на замяна на клетките при хора с наднормено тегло е два пъти по-голяма, отколкото при хората с нормално, и тя не зависи от това дали човек отслабва или не.

"Получените от нас резултати могат да обяснят защо след курс на отслабване трудно може да се запази теглото: новите клетки също трябва да се запълват с мазнини и затова се увеличава риска човек отново да си върне свалените килограми", обяснява Арнер.



Тагове:   отслабване,   откриха,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mladen4y
Категория: Новини
Прочетен: 83227
Постинги: 69
Коментари: 31
Гласове: 56
Архив