Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.03.2010 08:56 - Вдигат стойността на ваучерите за храна като мярка срещу кризата
Автор: mladen4y Категория: Други   
Прочетен: 3050 Коментари: 0 Гласове:
0



image

Вече ще купуваме хляб, мляко и салам с ваучери за до 100 лева, а не до 60, както сега. Това е една от антикризисните мерки, за която синдикатите ще настояват на днешната тристранка.

Така в условията на криза хората ще имат гаранция поне за най-основните храни. Мярката ще облекчи не само работещите, но и бизнеса, защото върху частта от заплатата, изплащана във ваучери, не се внасят нито данъци, нито социални осигуровки. Така например, ако месечното възнаграждение е 500 лева, от които 100 се получават чрез бланките за продукти, дължимите налози ще са върху сумата от 400 лева. По този начин сега заплати вземат близо 300 000 българи.

С ваучерите за пазаруване в магазини може да се купува най-вече само храна. Алкохол, цигари, стоки за бита или тоалетни принадлежности рядко се търгуват с талончетата, освен по решение на работодателя. За сметка на това обаче почти никой от пазаруващите с ценните хартийки не се ограничава само до стойността на ваучера. Проучванията сочат, че хората обикновено доплащат в брой средно до 15 на сто от цената на талончето, купувайки и други стоки.

Вместо за продукти, някои фирми пък предпочитат да раздават ваучери за определен ресторант или верига за хранене, които служителите им да посещават. Данните сочат, че заради ниските си заплати голяма част от българите не биха посещавали заведения, ако не разполагат с ценните хартийки.

По данни на един от най-големите оператори на ваучери - "Чек Дежене", очакваните приходи за тази година от бланките са в размер на 158 милиона лева, като допълнителният ДДС в хазната ще е за 31 милиона. За да проработят ваучерите като антикризисна мярка обаче, трябва да бъде премахнат квотният принцип при издаването им, категоричен е лидерът на "Подкрепа" Константин Тренчев. Той заяви, че ще настоява пред финансовия министър Симеон Дянков държавата вече да не дели поравно ваучерите между 15-те оператора, които имат лиценз за тази дейност у нас. Те сключват договори с определени магазини, от които след това служителите на дадена фирма пазаруват с талоните.

Трябва да въведем свободния пазарен принцип в тази дейност, категоричен е Тренчев. Зад неговата идея стоят и работодателите, поясниха от Асоциацията на операторите на ваучери за храна. На практика раздаването на талончета за пазаруване за много фирми е единственият начин да осигурят на служителите си макар и минимален бонус в условията на криза, обясниха оттам.


Тагове:   мярка,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mladen4y
Категория: Новини
Прочетен: 83309
Постинги: 69
Коментари: 31
Гласове: 56
Архив